Необходими съставки:
* Турски Кори за Баклава – 0,5кг/1 пакет
* Масло – 250гр.
* Смлени Орехи – 2 чаши.

За сироп ще Ви потрябват:
* Захар – 3 водни чаши
* Вода – 3,5 водни чаши
* Лимонов Сок – 1 чаена лъжъчка

Начин на приготвяне:
Идеална Баклава, е тази, приготвена с много желание и любов! Тя е хрупкава с идеално разпределени ядки, умерено сиропирана и визуално „въздушна“ като без особо усилие могат да се преброят брой корите ползвани за нейната направа.

Вземете кръгла тава и хубавичко я намажете с предварително разтопено маселцето.

Сложете първата кора. Тук е много важно да се подчертае, че корите добре да са идеално тънки, затова, ако не ви се правят те в домашни условия – Ви препоръчваме Турски Кори за Баклава на марка tek lezet. След като сложите първата кора, пак я намазвате с маселце и върху нея слагате следваща кора, която пак намазвате с маслото. Така слагате 3-4 кори, като вече 4та 6та 8ма поръсвате допълнително и с шепа орехи. Т.е маселцето се намазва на всяка кора а орехи през една кора. По този начин баклавата ще е хрупкава и орехи ще са разпределени идеално. Допълвате тавичката догоре.

След като сложите последната кора, преди да намажете я с маслото – необходимо да я нарежете. вариантите са няколко – единият е както показано на снимката – на ромбовидни парченца в кръг, втори вариант на квадратчета. И след като сте я нарязали – чак тогава и горният слой намазвате с маселцето. И по желание можете да поръсите с малко орехи и отгоре за украса.

Слагате тавата в предварително нагрята фурна на около 170-180С и я печете докато хване наситена златиста коричка – за около 40-45мин.

А междувременно се захващате да направите сироп. Той се прави изключително лесно – на среден огън слагате в една тенджера захар и вода и бъркате докато не се получи еднородна смес и захарта се стопи. След като захарта се стопила слагате лимонен сок и оставяте малко да поври за да стане малко по-гъст сиропа.

След като баклавата се е изпекла – веднага след като се извади тавата още гореща от фурната се залива с топъл сироп.

Оставете домашната баклава да изстине напълно и й се насладете в кръга на топла компания и семейството си! Полученото количество ще стигне за минимум 10 порции.

ПС – Има едно неписано правило – че колкото по дълго ще отлежи баклавата, толкова по-вкусна и с наситен и дълбок вкус става тя! А се съхранява лесно поне две седмици на стайна температура БЕЗ необходимостта да се държи в хладилник.

Да Ви е вкусно! Ще се радваме да споделите и Вашите рецепти и снимки на домашната Ви Баклава!