хималайска сол

СОЛТА- царицата на подправките! Остави коментар

Най- простото определение на солта е естествено кристално съединение, натриев хлорид, присъстваща като минерал и важен компонент на морската вода. Солта се използва за подправяне на храната, а също и като консервант. Историята показва, че има около 1400 различни употреби на солта.

Солта не е просто подправка, а е и жизненоважна за живота. Хората и животните се нуждаят от нея, за да поддържат баланса на течностите, мускулите и неврологичното функциониране на тялото. Твърде много или твърде малко сол може да причини сериозни нарушения в органите на тялото, което може да доведе до сериозни проблеми. Твърде много сол може да причини високо кръвно налягане, камъни в бъбреците и сърдечно -съдови заболявания. Твърде малко може да доведе до симптоми на замаяност, мускулни спазми, гърчове и хипонатриемия.

Различни видове сол:

Като цяло солта може да бъде разделена на две категории: естествено срещащи се и създадени от човека. Естествено срещащите се соли се извличат от морска вода или солни мини. Изкуствените се получават чрез неутрализация- химична реакция между киселини и основи, която води до сол и вода.

Тази статия ще се фокусира върху естествено срещащите се в природата сол.

1. Трапезна сол: Събира се от подземни резервоари за сол. Силно обработена с добавки като избелващи и противослепващи агенти и като цяло най- нездравословният, но и масов продукт на пазара

2. Кашерна сол: едра сол, добивана чрез изпаряване на морска вода, със зърно малко по- голямо от готварската сол. Името й идва от еврейската традиция с нея да се обработва месото преди готвене, за да се извлече всичката кръв от него и то да стане “кашер”.

3. Морска сол: Събира се чрез изпаряване на морска вода. Съставът й зависи от морската вода, от която е извлечена. Смята се, че съставът на естествената морска сол е най-близък до този на кръвната плазма. Тя съдържа всички необходими химически елементи – калий, калций, натрий, мед, фосфор, магнезий, манган, желязо, хром, цинк, селен, силиций, бром, сяра, йод и редица други.

4. Келтска морска сол: наричана още sel gris; Сива сол на френски. Той се добива от дъното на приливни басейни край бреговете на Франция.

5. Fluer de sel: Известна като цветна сол, тя е най-скъпата сол и има уникален синьо-сив оттенък. Той се извлича от повърхността на приливни басейни в Бретан, Франция. Солените зърна са деликатни и пухкави.

6. Хавайска черна сол: Тази сол се добива от вулканичните острови на Хаваите. Има наситен черен цвят, който се получава чрез смесване с активен въглен в него.

7. Червена хавайска сол: Нарича се още сол на водорасли. Събира се от богата на желязо, червена и вулканична глина.

8. Пушена сол: Пушена бавно на дървен огън в продължение на до две седмици, тази сол придава димен привкус на ястията, когато се добавя. Вкусът на дим зависи от използваната сол и дървото, с което е пушено.

9. Хималайска розова сол: Тъй като всички по света приемат начини да се хранят здравословно, хималайската сол се превърна в най- добрата като хранителна добавка. Не може да се отрече фактът, че розовата хималайска сол е пълна с ползи за здравето и това е причината все повече хора да я заменят с готварска сол.

Хималайската сол се добива от хималайските солни мини, разположени в подножието на Хималаите в района на Пенджаб в Пакистан. Тази сол е резултат от масовото изпаряване на морската вода, която е била заобиколена от планини поради тектонските измествания на плочите преди милиони години. Тази сол оттогава е защитена от пластовете на планините и е известно, че е най -чистата сол на планетата.

10. Черна хималайска сол: Друга сол, която се използва широко във вегетарианските рецепти е черната сол, която обикновено се нарича индийска черна сол или „Кала Намак“ на местно ниво.

Черната сол често се нарича хималайска черна сол, тъй като представлява буркан, напълнен с хималайска сол, смесена с въглен, билки, кора и семена, след което се изпича във фурната за 24 часа. 

Каква е разликата между черна и розова хималайска сол?

  • Външен вид: Розовата хималайска сол, както подсказва името, се среща в фини нюанси на розово до оранжево. В много редки случаи тази сол се предлага и в бяло. Както бе споменато по- горе, хималайската сол се добива от хималайските солни мини, така че солта първоначално идва на големи парчета. След това тези огромни парчета се нарязват и им се придават необходимите форми и размери. За използване в кухнята тази сол се смила на едри зърна. Черната сол не се среща естествено. Получава се след загряване и смесване на въглен, билки и подправки в хималайска сол. Черната сол не винаги е черна. Повече от червеникаво кафяв дори до лилав цвят. Черният цвят се постига чрез смесване на активен въглен в него.
  • Състав: Розовата хималайска сол е най – чистата сол на планетата. Тя съдържа до 84 микроелемента, които са изключително важни и полезни за функционирането на тялото ни. Това я прави любима по целия свят. От друга страна, съставът на черната сол е подобен на розовата сол, тъй като се получава след обработка на същата хималайска сол. Напълно възможно е по време на продължителния процес на силно нагряване да се загубят много микроелементи, присъстващи естествено в хималайската сол.
  • Вкус и мирис: розовата хималайска сол е практически без мирис. На вкус е по- малко солена в сравнение с други търговски налични соли. Това вероятно се дължи на ниското съдържание на натрий и наличието на много микроелементи. Черната сол се преработва, за да се получи вкусна сол, която се използва широко като подправка. Има вкус на подправки и билки, добавени към него, и мирише на твърдо сварени яйца. Този вкус и аромат са резултат от силната топлина, която химически променя веществото. Вкусът на яйцата прави тази сол любима във вегетарианските ястия, които не могат да използват истински яйца.

Употреба и ползи от розова сол:

Розовата хималайска сол е чудотворна сол с широк спектър от приложения. Ползите от розова сол я правят добра за консумация. Розовата сол е отлична за здравето, когато се приема през устата. Тя съдържа много микроелементи, които помагат на тялото да работи безпроблемно. 

Розовите солни лампи са отличен декорация. Светлината, излъчвана от тези лампи, придава елегантен вид и успокояващ ефект, но се използват и като средство за лечение на респираторни заболявания.

Солта е полезна и когато се използва за третиране на кожата като накисвания за вани и ексфолианти.

Използване и ползи от черна сол:

Черната сол или Кала Намак, се използва широко в индийската и югоизточната азиатска кухня. Храненето с черна сол и нейните ползи я правят важна част от индийската и аюрведическата кухня.

Това е подправка, използвана салати и сосове. Чаат масала, популярна смес от подправки, не би била същата без черната сол.

Алкалните свойства спомагат за намаляване на киселинността, а минералите в нея помагат за намаляване на щетите, причинени от киселинен рефлукс. Това е много добро слабително средство, което помага за регулиране на изхождането.

Ползите от черната сол се дължат на нейното богато съдържание на калий, което помага за отпускане на мускулите и намаляване на мускулните крампи. Калият също помага за подобряване на усвояването на много други минерали.

Черната сол съдържа по -малко натрий. Излишъкът от натрий води до задържане на вода, което се подобрява с черна сол.

Можем още дълго да говорим за сол и нейните качества – но едно остава неизменно – всички я обичаме и овкусяваме живота си с нея! Бъдете здрави!

Вашият коментар