Гьозлеми със Спанак и Сирене

Гьозлеми със Спанак и Сирене Остави коментар

Не можем да спорим, че най- добре се получават гьозлемите с домашно приготвени кори. Те всъщност не са сложни за правене, но са времеемки и пипкави. А когато времето ни е ограничено и търсим бърза закуска или сме закъснели с приготвянето на вечерята, всяка минута е ценна.

В такива моменти, сме щастливи че имаме винаги под ръка готовите Кори Бюрек за гюзлеме „HASTEL“. С тях наистина е лесно и бързо, а резултатът е не- по малко вкусен.

Щом вече сме осигурили корите, остава да помислим само за плънката. Класическата плънка е просто от сирене, но вариантите са безброй, в зависимост от вкуса и наличните продукти. Ние сме се спрели на полезната комбинация от сирене и спанак, като така успяваме да убедим дори по-капризните деца да хапнат от иначе не толкова обичания спанак. А ако ги включите в приготвянето на баничките, забавлението и похапването след това са гарантирани!

Нужни продукти:

1 пакет Кори Бюрек за гюзлеме „HASTEL“

300гр Краве сирене в саламура PONTOS

100гр Краве масло без сол 82% YOREM

500гр пресен спанак или 1 пакет 400гр замразен

Приготвяне:

Извадете корите ако са били в хладилник и ги оставете на стайна температура за 30 минути. След това ги разгънете внимателно и разделете корите една от друга.

Измийте старателно спанака, отцедете и почистете от дебели дръжки. Нарежете на едро и сложете в тиган с 1/3 от маслото. Не се притеснявайте- спанакът бързо губи обема си и ще успеете да прибавите на части всичкия спанак дори в не голям тиган. Ако използвате замразен, оставете го да се отпусне, отцедете с ръце излишната вода и сложете в тигана с маслото. И в двата случая спанакът ще пусне доста вода, която оставете на тих огън да се изпари. Когато е вече почти извряла, махнете от котлона и пресипете в купа, оставете да изстине леко.

След това добавете сиренето, натрошено с ръце и омесете с лъжица. Разделете сместа горе- долу по равно между корите и разстелете с лъжицата в централната част на кората. Прегънете двата края навътре и след това полученият правоъгълник прегънете още 2 пъти. Целта е да се получи нещо като плик.

В тиган, на среден огън слагайте по малко от маслото и върху него сложете пакетчето. Така направете с всички пакетчета, като ги държите по 2-3 минути от всяка страна. Следете силата на котлона, за да не изгорят. При обръщане на гьозлемите, не забравяйте да добавите ново парченце масло.

Сервирайте с гъст разпенен айран. Да Ви е сладко! Аfiyet olsun.

Вашият коментар