рецепта за пълнени патладжани

2 лесни рецепти за ПЪЛНЕНИ СУШЕНИ ПАТЛАДЖАНИ – споделени от Yuliana Çınar, Бурса. Остави коментар

Рецепта № 1 – Пълнен сушен патладжан с плънка от ориз, кедрови ядки и сушен касис:

Да си призная за първи път правя сушени патладжани, но за сметка на това ориза става чудесен по този начин. Него пък приготвям за Нова Година в допълнение с кестени и е вкусотия (скоро ще публикувам миналогодишния, че идат празници и дано бъде интересно разнообразие на софрите ви). Та тези патладжанови сарми, реших да приготвя пробно за Бъдни вечер и се харесаха у нас. До сега само ги бях опитвала от турски домакини. Долма патладжана е известен за Газиантеп, като плънката може да бъде и месна…с нея друг път ще ги пробвам.

И, така минавам към рецептата:

Използвах около 15-20 броя сушени патладжани, като ги попарих във вряла вода и варих за около 5 минути, добавих и щипка сол във водата. След това ги вадя и изплаквам.
2 в.ч. ориз
Зехтин около 100мл.
Кромид лук
Сушен касис, накисвам го предварително в малко вода (може малко повече от количество, което показвам във видеото под тази публикация) Кедрови ядки около 50 грама.
Подправки: суха мента(или джоджен), смлян бахар около 1ч.л – той да преобладава от останалите подправки, черен пипер, сол, малко канела на прах.

В зехтина запържвам кедровите ядки да покафенеят, така си пускат аромата и вкуса. След това добавям лук и го запържвам. Следва измитият ориз, касиса и подправките. Запържвам ги няколко минути и наливам съвсем малко вода, за да може ориза да поеме подправките.

Пълня долмите до малко над половината им, и притискам с пръсти отвора. Редя ги една над друга и така отвора си остава запечатен и няма да излезе плънката. Поливам ги с малко зехтин, наливам гореща вода и слагам чиния върху тях. Затварям тенджерата с капак и варя на слаб огън. Консумират се студени. Приятен апетит

😘

Рецепта № 2 – Пълнен сушен патладжан с кайма:

Пълнен сушен патладжан с кайма, известен за Газиантеп и региона 🇹🇷

Патладжаните ги накисвам в солена гореща вода да омекнат за половин час и ги изплаквам.

За пълнеж: 400гр телешка кайма
1 в.ч. ориз
1 голяма главя рендосан лук
4 ск.чесън
Около 50мл зехтин
Салча – доматена и пиперкова, по 1-2лъжици
2-3 с.л. нар екшиси (меласа от нар)
Сушена мента около 2 с.л.
Пул пипер (едро смлян червен пипер)
Черен пипер, сол, малко кимион върха на лъжица
1 десертна лъжица сумак

Пълня ги но не до горе, оставям място за да затворя отвора притискайки.

Редя ги в плитка тенджера, поръсвам сол и малко зехтин. Наливам гореща вода малко над тях да дойде водата и притискам с чиния. Под капак варя на слаб огън докато се изпари водата и оставям да починат час-два.

*снимките и текст са автентични и авторски и любезно предоставени за сладкарница Пастане от Yuliana Çınar за което и безкрайно благодарим! 🙂

Вашият коментар