сладолед от салеп

Дондурма – Домашен Сладолед със САЛЕП Остави коментар

Със сигурност за много хора, иначе любимата топла напитка салеп, не е предпочитан избор в топлите летни дни и вечери. Ако сте любител на салепа, имаме изненада за Вас – и през лятото можете да му намерите място в менюто си като СЛАДОЛЕД.

Прави се лесно, не изисква специални умения или скъпи съставки, само трябва да му отделите нужното време. Резултатът си заслужава, но трябва да имате предвид, че консистенцията му е много различна от тази на традиционен сладолед, а е леко еластичен. Понеже не са добавени сгъстители и набухватели, е добре да изпълните стриктно технологията по приготвянето му. Ако нямате нужното време, предвидете 10-15 минути преди консумация за да се отпусне и да ви позволи да си отгребете от него.

СЪСТАВКИТЕ

ПРИГОТВЯНЕ

Загрейте млякото в тенджера без да завира. В топлото мляко постепенно сипете пакетчетата салеп и бъркайте като внимавате да не останат бучки. За по- гладък резултат, прецедете през цедка и бъркайте с тел от време на време докато изстине напълно. Консистенцията е като рядък мед- плътна и ароматна. Когато е напълно изстинало, прехвърлете в подходящ съд и приберете във фризера за 30 минути. Извадете и разбъркайте енергично с вилица или кухненска тел за няколко минути и върнете отново в хладилника. Тази процедура се повтаря поне 4-5 пъти. Целта е да се вкара въздух в сместа, за да не се образуват ледени кристалчета.

  • Не препоръчваме използването на пасатор или миксер в началото, понеже ще създадат пяна, която ще изплува на повърхността на сладоледа, но може да е удачен вариант да се пасира сместа след първите две престоявания във фризера.
  • Ако разполагате с миксер с бъркалки за тесто, също са добра алтернатива, защото хем разбиват сместа, хем оборотите не са толкова високи като при миксер и пасатор, и няма да разпенят сладоледа.
  • Ако не искате да инвестирате толкова време и усилия в сладоледа, а разполагате с формички за сладолед на клечка, и това е прекрасна възможност- получават се сладки ледени близалки, на които да се насладите в топли дни и летни вечери.

Вашият коментар