Последният есенен спанак е на пазара и много искахме да му се порадваме преди да минем на туршии и консерви. Ако располагате с още и различни зеленийки, този тарт прекрасно се получава с лапад, листно цвекло, киселец, че дори и магданоз. Освен, че е полезен, е и хранителен и носи от всички хранителни групи, от които тялото ни с енуждае, без да оставя усещане за тежест и преяждане. Прекрасно балансирани въглехидрати, мазнини, протеини и фибри ще направят коремчето доволно.
Основата е лесна, само с няколко съставки и непретенциозно приготвяне:
150гр качествено Масло краве 80% Özgüllü Tereyağı на стайна температура
400гр брашно, бяло или пълнозърнесто
1 яйце

1ч.л. сол, 2-3 супени лъжици студена вода.
Всичко без водата се смесва с ръце докато стане на трохи. Водата се добавя лъжица по лъжица и след всяка се меси отново докато не се получи стегнато мазно тесто, което не се рони. В подходяща тавичка тестото се разстила с ръце по дъното и стените до кора с дебелина не повече от 0,5см. Надупчва се с вилица и се слага в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 10-15 минути, докато леко се запече.


За плънката са ви необходими:
500гр спанак (става и със замразен)
50гр масло
4 яица
300гр меко сирене от колекцията на Пастане:



Задушете спанака с маслото докато намали обема си и се изпари водата. Отдръпнете от огъня и след като поизстине, добавете сиренето и яйцата и омесете добре до еднородна смес. Изсипете върху основата и печете още 20 минути докато сместа се стегне.
Да Ви е сладко!


