Новогодишна баница с Одрински кори

Новогодишна баница с Одрински кори от Пастане. Остави коментар

Нова година е ей там, точно зад ъгъла и ни маха с парченце баничка в ръка. А баницата е най- доброто, с което можете да посрещнете дванадесетия час, а и семейната закуската на първия ден от новата година. Направете я тази баница пищна, сочна, точно така, както искаме да бъде пълна и богата годината. Нека бъде вита, и със златна коричка, за да са вити и бляскави дните ви и пълни със смисъл и най- вече любов.

И като всяко кулинарно приключение, за да получите прекрасен резултат, трябва първо да се снабдите с правилните и най- вече качествените съставки. Да започнем с корите- корите са основата, хлябът на баницата и трябва да са пресни и гъвкави. Така плънката ще остане вътре, а не да изтече на дъното на тавата. Ако не можете да точите кори или просто нямате време, предлагаме за вас най- доброто на пазара. Одринските кори от Пастане са ръчно точени, големи и точно като домашните, които нашите баби и майки месят. Следват сиренето, маслото, яйцата, киселото мляко- изберете пълномаслени чисти продукти. В Пастане можете да откриете висококачествено турско масло 82%, както и прекрасно сирене в саламура.

ПРОДУКТИ:

  • 1 пакет Одрински кори от Пастане
  • 400гр сирене
  • 400гр кисело мляко
  • 5 яйца
  • 200гр краве масло
  • 1ч.л. сода за хляб

ПРИГОТВЯНЕ:

Осигурете си широка чиста повърхност в кухнята- масата за хранене е идеална, тъй като корите са големи и кръгли. Разстелете ги внимателно и пригответе останалите продукти. Сложете маслото да се разтопи на слаб огън. В дълбока купа смесете яйцата, натрошеното сирене, киселото мляко и содата и разбъркайте с вилица.

Пригответе тавата- трябва ви кръгла тава с диаметър около 35см. Намажете я с част от разтопеното масло както по дъното, така и по стените. Започнете сглобяването на баницата- с лъжица поръсете от маслото върху първата кора. След това сипете равномерно от сместа от сирене, яйца и кисело мляко. Започнете да навивате на хлабаво руло- не стягайте и не стискайте рулото, оставете му повече въздух, за да има на къде да бухва сместа и тестото по време на печенето.

Полученото руло пренесете внимателно в тавата и започнете да го навивате на руло от центъра на съда навън. Повторете това с всички кори и докато се запълни тавата. Ако имате останала смес, сипете я внимателно в пролуките и гънките на навитата баница. Печете в предварително загрята фурна на около 200 градуса без вентилатор в долната или средната част на фурната, но не директно на дъното.

След като стане апетитно златиста, извадете я от фурната и завийте за 5 минути с чиста памучна кърпа. Сервирайте баницата топла, с чаша разпенен айран.

Да ви е сладко! Afiyet olsun!

Вашият коментар