По Коледа баклавата е винаги акуална и най- търсена! И също както другите типични празнични блюда, и нейната рецепта е различна във всеки дом. На страничката ни можете да откриете нашата Рецепта за Домашна Турска Баклава а сега е време да ви представим и любимата рецепта на нашата прекрасна клиентка Велислава от Варна.
Разбира се, не е нужно да е Коледа, за да се почерпите с баклава, така че заповядайте при нас или поръчайте с доставка уникалната и автентична баклава на Пастане! А за любителите на кулинарията, предлагаме и кори за баклава, освен стотиците оригинални турски продукти.
И така, нека готвенето да започне СЕГА:
Продукти
- 1 пк кори за баклава
- 400 гр орехи
- 300 гр кафява захар
- 3-4 с.л. канела
- 150 гр. масло
- 100 мл олио



Орехите се смилат и се добавя към тях канелата и 2-3 с.л. захар. Всичко се смесва много добре.
Маслото и олиото се смесват и се слагат на котлон, за да се разтопи маслото и да стане еднородна смес.
След като е готово се взема голяма тава, която да събира цяла кора, намазва се с част от мазнината и започва да се реди…кора, мазнина, кора, мазнина, орехи, кора, мазнина, кора, мазнина, орехи и така докато останат 3-4 кори, които само се редят – кора, мазнина, кора, мазнина, кора мазнина…най-отгоре.
След като всичко е готово, се реже на квадратчета, като аз оформих отстрани, като изрязах корите, които ми стърчаха.
Слага се в предварително загрята фурна на 200°С и се пече до златисто, без вентилатор.
Изкарва се и се оставя напълно да изстине.
Когато е изстинала се прави сиропа от захарта с 200 мл. вода, като те се смесват и се слагат на котлона да се разтопи захарта и да е гореща сместа. Спазва се правилото или студен сироп с гореща баклава или горещ сироп със студена баклава.
Може да се сложи лимон или ванилия, но на мен не ми трябва. Ако така ви е суха, може да я направите с повече сироп, като сиропа се прави 1 част захар към 2/3 части вода.
Оставяте да поеме, докато не я е поел някой друг и готово! Поръсвате с малко орехи, да е като по книгите и хубаво за снимки и се хвалите какви сте майстори.



