10 начина да ползваш тархана

10 вкусни, практични и малко известни начина да използвате тарханата! Остави коментар

Ако при думата „тархана“ си представяте единствено топла супа с аромат на бабини спомени – помислете пак!

Тази ферментирала смес от натурални съставки – домати, червени чушки, лук, кисело мляко, булгур, брашно и подправки – е истинско съкровище от вкус и хранителна стойност. А най-хубавото е, че може да се използва по толкова различни и вдъхновяващи начини, че ще се влюбите в нея отново (и отново!).

В тази статия ще ви покажем 10 вкусни, практични и малко известни начина да използвате тарханата в ежедневната кухня – отвъд класическата чорба.

1. Панировка с характер

Панирате пилешки хапки, риба или кюфтета? Заменете част от галетата с тархана. Получавате златиста, ароматна коричка и допълнителна дълбочина във вкуса. А и е по-полезно!

2. Вдъхни живот на бобовите ястия

Добавете 1 лъжица тархана към гозби с нахут, фасул или леща. Разтваря се лесно и придава гъстота, наситен вкус и фин ферментирал аромат. Можеш да забравиш за кубчетата бульон!

3. Домашен сос с дълбок вкус

Запържете тархана в масло, добавете чесън – и имате идеален сос за зеленчуци, паста или месо. И най-обикновеното ястие ще зазвучи като мелодия от Анадола.

4. Макарони по селски

Сварени макарони с масло и 1 лъжица тархана? Звучи семпло, но вкусът е запомнящ се. Децата ще го харесат, а вие ще го правите пак и пак.

5. Омлет с изненада

Добавете малко тархана към разбитите яйца. Резултатът? По-пухкав, по-вкусен и с нотка на нещо… необикновено!

6. Сладки или солени бисквити? Защо не с тархана!

Да, можете да използвате тархана в тестени изделия – особено в соленки, крекери или домашни курабийки. Придава лека пикантност и интересна текстура.

7. Тост с тархана – новият ви любим сандвич

Смесете 2 с.л. тархана с 1 с.л. кисело мляко и малко вода. Намажете върху филия хляб, добавете кашкавал, суджук или зеленчуци, затворете с втора филия и изпечете в тостер. Толкова лесно, а толкова вкусно!

8. Чипс от тархана – здравословно и хрупкаво

Омекотете тарханата с малко вода, овкусете с подправки и зехтин, разстелете тънко върху хартия и изпечете. Получавате домашен, хрупкав и здравословен чипс, идеален за хапване пред телевизора.

9. Натурална подправка

Тарханата е естествена смес от зеленчуци, ферментирало мляко и зърнени култури. Затова можете да я използвате като натурална подправка в яхнии, ориз, зеленчукови запеканки или сосове.

10. Класика от Кютахья – „Sıkıcık“ чорба

И ако все пак обичате класическата супа, не пропускайте да опитате тази специална рецепта от Кютахья. Потърсете в YouTube: „Kütahya Konağı Sıkıcık Çorbası“ и се вдъхновете!

Идеите нямат край – само фантазия ви трябва!

Тарханата е истинско чудо на турската традиционна кухня – ферментирала, полезна, вкусна и мултифункционална.
С нея можете да готвите с любов, с грижа за семейството си и с дълбока връзка с кулинарната култура на предците.

Открийте я отново. Опитайте я в нови рецепти. И я обичайте – по своя начин!

Искате ли още рецепти и вдъхновения с тархана?
Следвайте ни и споделете с приятели!

Вашият коментар