Газиантеп (или Антеп, както е старото му име) в Югоизточен Анадол е шестият по големина град в Турция и се слави с най-богатата гастрономическа традиция в региона. Намира се на историческия път на коприната и на него принадлежат 252 лицензирани традиционни специалитета. Само кебапите са 32! В това число влиза и баклавата.

Най-вкусната турска баклава се прави в района на Антеп. Сладкарите твърдят, че направата на добрата баклава започва още на полето: за качественото брашно трябва качествено жито, отгледано на плодородна земя. А за неповторимия и вкус допринасят още куп подробности, като например обраният в точното време антеп фъстък или качественото пречистено краве масло, за което е нужно кравите да са пасли на чисти ливади, с много ароматни треви.

Интересен факт е, че Антеп баклавата е първото защитено географско означение за продукт на европейско ниво на продукт от Турция, което я поставя в елитната компания на Шампанското от областта Шампания, Пармезана от гр. Парма и други гурме специалитети.