Пържени Калмари с Каджун Остави коментар

С много неща свързваме лятото и морето, но определено храната е това, която ни кара да се чувстваме близо до брега, дори когато сме на стотици километри от него в големия град. В топлите месеци, когато дните са дълги и горещи, хапването на лека морска храна е някак естествено и тялото ни само жадува за лекотата, която носят рибата, скаридите, октоподите…

В Пастане този уикенд похапнахме класически пържени калмари на кръгчета, щедро овкусени с лимон и поднесени със студена любима напитка. Но имаше и една малка тайна, която направи ястието невероятно ароматно и вкусно- суха смес от подправки, наречена КАДЖУН.

Каджун е традиционна за щат Луизиана смес от подправки, ползвана за овкусяване на яхнии, бобове, каши, супи, месо. Смесете малко от тази подправка с малко зехтин и лимон и натрийте с тази марината месото – то ще придобие невероятната крехкост и аромат. С тази подправка също така можете да поръсите пържените картофки и домашни чипсове, пуканки и др.

Каджун съдържа червен пипер, чесън, лук, кориандър, мащерка, бял риган, ЦЕЛИНА, черен пипер, кимион, чили, БЯЛ СИНАП.

Как приготвихме калмарите. Трябват ви 4-6 туби пресни калмари, които първо трябва да почистите от прозрачната кост вътре и от жилавата ципа отвън. За костта можете да използвате остро малко ножче, а за ципата е най- лесно да процедирате като загреете вода в кана до точка на кипене и с нея на тънка струйка да облеете калмарите от двете страни, като внимавате да не се изгорите. Така ципата се сготвя и става по- здрава и жилава и няма да се скъса като започнете да я белите от тубата на калмара. След като изстинат, с нокти или с ножче забелете от някой край и издърпайте ципата от калмара, точно както се бели колбас в естествено черво.

Следваща стъпка е да нарежете калмарите на шайби от около 1см и да ги оставите хубаво да се отцедят, а можете да подсушите леко със салфетка или кухненска хартия. Сложете ги в голяма купа и добавете 1 ч.л. сол, 1 супена лъжица каджун и брашно, колкото поеме, обикновено около 1/4 чаена чаша. С ръце или със стръскване на купата оваляйте добре всички калмари в сухата смес.

Пържете в добре сгорещена растителна мазнина по избор по 2-3 минути от всяка страна и оставете да се отцеди върху кухненска хартия. Поръсете с още малко каджун и сервирайте с лимон и свежа салата!

Вашият коментар